Test sušilnih strojev

Testiranje glavnih gospodinjskih aparatov, med katere spadajo tudi sušilni stroji, poteka vse leto. Potrošniške organizacije iz vse Evrope pošiljamo modele v laboratorij, kjer izmerijo njihovo učinkovitost in lastnosti.
Rezultate zbiramo v našem primerjalniku, kjer jih je mogoče med seboj primerjati. Izbira pravega modela za dosegljivo ceno je tako lažja. Zadnje modele smo pravkar dodali na naš seznam.
Sušilni stroji so včasih edina rešitev za sušenje perila, kadar nimamo na voljo ustreznih pokritih zunanjih površin, a v slabem vremenu tudi te ne koristijo dosti.
Sušenja perila v bivalnih prostorih ne priporočamo. Prostor se ohladi, zrak v njem pa navlaži. Ponovno segrevanje in razvlaževanje se bo poznalo na mesečnem računu za ogrevanje.
susenje-perila-no-logos
Sodobni sušilni stroji s tehnologijo toplotne črpalke so varčni in tudi vedno bolj cenovno dostopni. S številnimi programi lahko sušijo skoraj vse, razen najbolj občutljivih tkanin, perilo pa je mehko brez dodajanja kemičnih mehčalnih sredstev.
{slide=Kako testiramo?|closed}
Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.
Preizkus je skladen s standardom IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 – sušilni stroji za gospodinjstva.
S programom za zlaganje v omaro (Cotton cupboard dry) smo sušili vzorce bombaža (brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino), navlažene na 50-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja.
S programom za sintetične/občutljive materiale (Easy care) smo sušili sintetične vzorce (srajce in majice iz sintetičnih vlaken ter iz mešanice bombažnih in sintetičnih vlaken), vse navlažene na 45-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja. Vsak preizkus smo ponovili trikrat in izračunali povprečne vrednosti meritev.
Izračun skupne ocene:
  • Natančnost programa: 35%
  • Priročnost: 15%
  • Varčnost: 20%
  • Uhajanje vlage v prostor: 10%
  • Trajanje programov: 10%
  • Zmečkanost perila: 5%
  • Glasnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%
Natančnost programa (35 odstotkov skupne ocene)Izmerili smo težo vzorca pred sušenjem in po njem, stopnjo vlažnosti po materialih, odstopanje od želene stopnje vlažnosti, razliko stopnje vlažnosti med posameznimi kosi perila in razliko med ponovitvami preizkusa.
Priročnost (15 odstotkov skupne ocene)Trije strokovnjaki so ločeno ocenili: berljivost, ločljivost in razumljivost navodil, polnjenje in praznjenje stroja, preglednost in razumljivost kontrolne plošče, upravljanje in programiranje stroja, praznjenje predala za zbiranje kondenzata, čiščenje bobna, filtrov in izmenjevalnika toplote.
Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)Izmerili smo porabo energije za posamezen preizkus.
Uhajanje vlage v prostor (10 odstotkov skupne ocene)Merili smo se učinkovitost zbiranja kondenzata oziroma koliko kondenzata med sušenjem uide v prostor.
Trajanje programov (10 odstotkov skupne ocene)Merili smo čas sušenja za posamezen program in zabeležili razliko med posameznimi preizkusi.
Zmečkanost perila (5 odstotkov skupne ocene)Pet moških srajc smo osušili na programu za likanje, težavnost likanja po sušenju pa so ločeno ocenjevali trije strokovnjaki iz laboratorija.
Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)Trije opazovalci so med celotnim procesom sušenja ocenili stopnjo in vrsto hrupa v najglasnejšem delu cikla in zabeležili druge neprijetne zvoke.
{/slide}

Preberite več na:
http://www.zps.si/okolje-topmenu-320/clear-x/11524-test-susilnih-strojevZveza potrošnikov Slovenije

Udeležite se referenduma, glasujte ZA Zakon o RTV

25.11.2022Neodvisna javna RTV nujna tudi za to, da ne pokriva zgolj političnih in zabavnih vsebin , ampak da informira , izobražuje in pomaga uveljavljati...

Stroški poslovanja s karticami, dodatnih izpiskov in prekinitve depozita

24.11.2022Preverili smo bančna nadomestila in njihove podražitve za nekatere dodatne storitve, ki jih ne spremljamo redno. Od junija do oktobra letos smo...

Električni skiroji - priročni in neslišni

24.11.2022Električni skiroji niso draga igračka, ampak oblika trajnostnega prevoza. Ob slabo urejenem javnem prevozu so pri nas navdušili veliko...

Pasti plenilskih škatel v videoigricah - ko lahko igrica postane resna denarna igra

24.11.2022Med (pred)prazničnimi dnevi otrokom, manjšim ali večjim, nasmeh na obraz zariše tudi darilo v obliki videoigrice. Žal se pogosto zgodi, da...

Nasveti za varno uporabo pametnega telefona

24.11.2022Pametni telefon je majhen, a izjemno zmogljiv računalnik, ki nam omogoča marsikaj, tudi upravljanje denarja. S prenosom in uporabo aplikacij, kot...

Zveza potrošnikov Slovenije

Testi

ZPStest – odlična zakladnica idej za darila

13.11.2022Predstavljeni izdelki so bili bodisi zmagovalci letošnjih testov bodisi so imeli najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto

8.9.2022Analizirali smo rezultate petih prehranskih testov, ki smo jih izvedli v zadnjih dveh letih in ugotovili, da lahko ob informiranemu nakupu petih...

Test sušilnih strojev

2.9.2022Testiranje glavnih gospodinjskih aparatov, med katere spadajo tudi sušilni stroji, poteka vse leto. Potrošniške organizacije iz vse Evrope...

Test kompostov - pogovor z Janezom Sušinom: Naša zelenjava je večinoma preveč gnojena!

22.8.2022Ob preverjanju kompostov, ki smo jih kupili v slovenskih trgovinah, se nam je zastavilo kar nekaj vprašanj, predvsem povezanih z nujnostjo kupovanja...

Test pralno-sušilnih strojev

9.6.2022Primerjalnik pralno-sušilnih strojev zapolnjuje manjkajočo točko našega nabora testiranih aparatov za čiščenje in nego perila. Kombinirani...