Test sušilnih strojev

Testiranje glavnih gospodinjskih aparatov, med katere spadajo tudi sušilni stroji, poteka vse leto. Potrošniške organizacije iz vse Evrope pošiljamo modele v laboratorij, kjer izmerijo njihovo učinkovitost in lastnosti.
Rezultate zbiramo v našem primerjalniku, kjer jih je mogoče med seboj primerjati. Izbira pravega modela za dosegljivo ceno je tako lažja. Zadnje modele smo pravkar dodali na naš seznam.
Sušilni stroji so včasih edina rešitev za sušenje perila, kadar nimamo na voljo ustreznih pokritih zunanjih površin, a v slabem vremenu tudi te ne koristijo dosti.
Sušenja perila v bivalnih prostorih ne priporočamo. Prostor se ohladi, zrak v njem pa navlaži. Ponovno segrevanje in razvlaževanje se bo poznalo na mesečnem računu za ogrevanje.
susenje-perila-no-logos
Sodobni sušilni stroji s tehnologijo toplotne črpalke so varčni in tudi vedno bolj cenovno dostopni. S številnimi programi lahko sušijo skoraj vse, razen najbolj občutljivih tkanin, perilo pa je mehko brez dodajanja kemičnih mehčalnih sredstev.
{slide=Kako testiramo?|closed}
Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.
Preizkus je skladen s standardom IEC 61121:2012 / EN 61121:2013 – sušilni stroji za gospodinjstva.
S programom za zlaganje v omaro (Cotton cupboard dry) smo sušili vzorce bombaža (brisače, džins, bombažne srajce, rjuho in prevleko za blazino), navlažene na 50-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 70 odstotkov navedene zmogljivosti stroja.
S programom za sintetične/občutljive materiale (Easy care) smo sušili sintetične vzorce (srajce in majice iz sintetičnih vlaken ter iz mešanice bombažnih in sintetičnih vlaken), vse navlažene na 45-odstotno vlažnost. Z vzorci smo napolnili 100 odstotkov navedene zmogljivosti stroja. Vsak preizkus smo ponovili trikrat in izračunali povprečne vrednosti meritev.
Izračun skupne ocene:
  • Natančnost programa: 35%
  • Priročnost: 15%
  • Varčnost: 20%
  • Uhajanje vlage v prostor: 10%
  • Trajanje programov: 10%
  • Zmečkanost perila: 5%
  • Glasnost: 5%
  • Skupna ocena: 100%
Natančnost programa (35 odstotkov skupne ocene)Izmerili smo težo vzorca pred sušenjem in po njem, stopnjo vlažnosti po materialih, odstopanje od želene stopnje vlažnosti, razliko stopnje vlažnosti med posameznimi kosi perila in razliko med ponovitvami preizkusa.
Priročnost (15 odstotkov skupne ocene)Trije strokovnjaki so ločeno ocenili: berljivost, ločljivost in razumljivost navodil, polnjenje in praznjenje stroja, preglednost in razumljivost kontrolne plošče, upravljanje in programiranje stroja, praznjenje predala za zbiranje kondenzata, čiščenje bobna, filtrov in izmenjevalnika toplote.
Varčnost (20 odstotkov skupne ocene)Izmerili smo porabo energije za posamezen preizkus.
Uhajanje vlage v prostor (10 odstotkov skupne ocene)Merili smo se učinkovitost zbiranja kondenzata oziroma koliko kondenzata med sušenjem uide v prostor.
Trajanje programov (10 odstotkov skupne ocene)Merili smo čas sušenja za posamezen program in zabeležili razliko med posameznimi preizkusi.
Zmečkanost perila (5 odstotkov skupne ocene)Pet moških srajc smo osušili na programu za likanje, težavnost likanja po sušenju pa so ločeno ocenjevali trije strokovnjaki iz laboratorija.
Glasnost (5 odstotkov skupne ocene)Trije opazovalci so med celotnim procesom sušenja ocenili stopnjo in vrsto hrupa v najglasnejšem delu cikla in zabeležili druge neprijetne zvoke.
{/slide}

Preberite več na:
http://www.zps.si/okolje-topmenu-320/clear-x/11524-test-susilnih-strojevZveza potrošnikov Slovenije

Subvencije za lesne pelete: oddaja vlog pri Borzen je mogoča

6.3.2023Od danes dalje (od 6.3.2023) pa do vključno 31.5.2023, je mogoče pri Borzenovem Centru za podpore uveljaviti subvencijo za nakup lesnih peletov.

Previdno pri nabiranju čemaža

4.3.2023V spomladanskem času so zelo pogoste zastrupitve s čemažu podobnimi rastlinami, ki so ob neustreznem zdravljenju lahko tudi usodne.

Mednarodno leto prosa

4.3.2023Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Ta enoletna kulturna rastlina je imela še...

Debelost je bolezen

4.3.20234. marca obeležujemo svetovni dan debelosti. Debelost je kronična bolezen, za katero je značilno čezmerno kopičenje telesnih maščob, ki imajo...

Varčujmo z energijo: Ste ZA prihranke?!

3.3.2023Naš planet ima omejene zaloge virov energije, hkrati je energija draga, zato je prav, da vsak izmed nas preveri v svojem domu, kako lahko aktivno...

Zveza potrošnikov Slovenije

Testi

Test govejega mletega mesa

7.2.2023Tokrat smo se odločili preveriti, kako kakovostno, varno in okusno je predpakirano goveje mleto meso, ki nam ga ponujajo na trgovskih policah. Na...

Že diši po prazničnem pecivu pri vas doma? Test silikonskih pekačev je pokazal, da ti piškotom in tortam lahko dodajo neželene snovi

7.12.2022Prednovoletni čas velja za vrhunec sezone pečenja najrazličnejših dobrot. Evropske potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele...

Test klimatskih naprav

5.12.2022Klimatske naprave so v prvi vrsti namenjene hlajenju in zaradi čedalje bolj vročih poletij so v marsikaterem gospodinjstvu nepogrešljive. V...

ZPStest – odlična zakladnica idej za darila

13.11.2022Predstavljeni izdelki so bili bodisi zmagovalci letošnjih testov bodisi so imeli najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto

8.9.2022Analizirali smo rezultate petih prehranskih testov, ki smo jih izvedli v zadnjih dveh letih in ugotovili, da lahko ob informiranemu nakupu petih...