Trajnostno prehranjevanje

Vse več je znanstvenih in strokovnih izsledkov o vplivu našega načina prehranjevanja na okolje in družbo. Za pridelavo hrane se na eni strani porabi veliko vode in energije, na drugi strani se v ozračje sproščajo številna onesnaževala, kot sta ogljikov dioksid in metan, kar prispeva 11,3 odstotka izpustov toplogrednih plinov v EU. Glede na izračune organizacije Global Footprint Network je bil v letu 2016 celoten okoljski odtis Slovenije 3,14 "veličine Zemlje", kar pomeni, da bi za naše vzorce proizvodnje in porabe potrebovali 3,14-krat več prostora in zemeljskih obnovljivih virov. Obstoječi vzorci proizvodnje in porabe hrane postajajo nevzdržni in jih bo treba temeljito spremeniti.

Preberite več na:
http://www.zps.si/index.php/okolje/trajnostna-potronja/10326-trajnostno-prehranjevanje-5-2020



Zveza potrošnikov Slovenije

Subvencije za lesne pelete: oddaja vlog pri Borzen je mogoča

6.3.2023Od danes dalje (od 6.3.2023) pa do vključno 31.5.2023, je mogoče pri Borzenovem Centru za podpore uveljaviti subvencijo za nakup lesnih peletov.

Previdno pri nabiranju čemaža

4.3.2023V spomladanskem času so zelo pogoste zastrupitve s čemažu podobnimi rastlinami, ki so ob neustreznem zdravljenju lahko tudi usodne.

Mednarodno leto prosa

4.3.2023Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Ta enoletna kulturna rastlina je imela še...

Debelost je bolezen

4.3.20234. marca obeležujemo svetovni dan debelosti. Debelost je kronična bolezen, za katero je značilno čezmerno kopičenje telesnih maščob, ki imajo...

Varčujmo z energijo: Ste ZA prihranke?!

3.3.2023Naš planet ima omejene zaloge virov energije, hkrati je energija draga, zato je prav, da vsak izmed nas preveri v svojem domu, kako lahko aktivno...

Zveza potrošnikov Slovenije