Test robotskih sesalnikov

Našemu primerjalniku robotskih sesalnikov so dodani novi modeli. Ocene kažejo, da so roboti z vsako generacijo boljši, čeprav še ne dosegajo učinkovitosti talnih sesalnikov. Kateri novi modeli so najboljša izbira in ali so dražji modeli vredni višje cene, si lahko ogledate v preglednici.
Rezultati našega testiranja kažejo, da so roboti z vsako generacijo boljši. Pri nas so v večini domov trde talne obloge, zato pozdravljamo dodatno možnost vlažnega brisanja.
{slide= Kako smo testirali?|closed}
Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.
Izračun skupne ocene
  • Učinkovitost 40%
  • Gibanje po prostoru 20%
  • Poraba energije 6%
  • Glasnost 12%
  • Priročnost 22%
  • Skupna ocena: 100%
Upoštevana standarda: IEC 62929 in EN 60312-1. Vse meritve opravimo pri 23 °C in 50-odstotni vlažnosti, dvakrat za vsak model, tretjič pa, če prvi dve odstopata za več kot 10 odstotkov. Robote postavimo s polnilno postajo vred na testno območje in zaženemo program »samodejno« oziroma »povečana moč«, če je na voljo.
Vse meritve smo opravili pri 23 °C in 50-odstotni vlažnosti. Vse meritve smo opravili dvakrat za vsak model, tretjič pa, če sta prvi dve odstopali za več kot 10 odstotkov. Robote smo postavili s polnilno postajo vred na testno območje in zagnali program "samodejno" oziroma "povečana moč", če je na voljo.
Učinkovitost (40 odstotkov skupne ocene)Sesanje ob steni in vogalu: uporabi se tekstilna talna obloga Stratos Dura Air. Po njej enakomerno potresemo droben kremenčev pesek. Merimo odmik sesalne učinkovitosti od roba stene na obeh straneh robota in diagonalno razdaljo posesane površine do vogala.
Trda tla: po vzorčnih tleh iz keramičnih ploščic razporedimo kremenčev pesek, vključimo robota in izmerimo količino preostalega peska, ko se robot ustavi, ter še enkrat, pet minut po čiščenju, ko se ves prah v zraku poleže. Enako meritev izvedemo še s krušnimi drobtinami.
Sesanje prahu iz rež: vzorčna površina iz lesenega deščičnega poda vsebuje tri reže v različnih smereh, skladno s standardom. Za preizkus uporabimo kremenčev pesek.
Preproge: uporabi se tekstilna talna obloga Stratos Dura Air. Preizkusimo sesanje štirih različnih materialov: droben kremenčev pesek, drobtine, vlakna in dlake. Vse materiale dodatno vtremo v preprogo z valjčkom, preden vključimo robota.
Točkovna umazanija: na površini premera 50 centimetrov raztresemo koruzne kosmiče. Robota postavimo pred vzorec in zaženemo program »točkovno čiščenje«, če je na voljo. Merjenje učinkovitosti opravimo, ko robot sam zaključi delo.
Gibanje po prostoru (20 odstotkov skupne ocene)V vzorčno sobo postavimo najpogostejše ovire – stole in mizo, stoječe luči s priključnimi kabli, zavese do tal in debelejšo preprogo. S kamerami sledimo, kolikokrat se robot zaplete in kako pogosto potrebuje pomoč pri reševanju. Pri merjenju učinkovitosti gibanja smo sledili robotu med delom in zabeležili čas sesanja ter površino, ki jo je pri tem izpustil.
Poraba energije (6 odstotkov skupne ocene)Izmerimo porabo polnilnika med polnjenjem in porabo v stanju pripravljenosti.
Glasnost (12 odstotkov skupne ocene)Izmerimo raven hrupa (dB) med delovanjem z razdalje 1,6 metra na tekstilni podlagi.
Priročnost (22 odstotkov skupne ocene)Trije strokovnjaki ločeno ocenjujejo kakovost navodil, namestitev in uporabo bazne postaje, kakovost in praznjenje posodice za prah, zapletenost uporabe, vzdrževanje – čiščenje glavnih in stranskih krtač, vzdrževanje in menjavo zračnega filtra ter preprostost programiranja robota. {/slide}

Preberite več na:
http://www.zps.si/revija-zpstest/primerjalno-testiranje/11424-test-robotskih-sesalnikov



Zveza potrošnikov Slovenije

Subvencije za lesne pelete: oddaja vlog pri Borzen je mogoča

6.3.2023Od danes dalje (od 6.3.2023) pa do vključno 31.5.2023, je mogoče pri Borzenovem Centru za podpore uveljaviti subvencijo za nakup lesnih peletov.

Previdno pri nabiranju čemaža

4.3.2023V spomladanskem času so zelo pogoste zastrupitve s čemažu podobnimi rastlinami, ki so ob neustreznem zdravljenju lahko tudi usodne.

Mednarodno leto prosa

4.3.2023Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je leto 2023 razglasila za mednarodno leto prosa. Ta enoletna kulturna rastlina je imela še...

Debelost je bolezen

4.3.20234. marca obeležujemo svetovni dan debelosti. Debelost je kronična bolezen, za katero je značilno čezmerno kopičenje telesnih maščob, ki imajo...

Varčujmo z energijo: Ste ZA prihranke?!

3.3.2023Naš planet ima omejene zaloge virov energije, hkrati je energija draga, zato je prav, da vsak izmed nas preveri v svojem domu, kako lahko aktivno...

Zveza potrošnikov Slovenije

Testi

Test govejega mletega mesa

7.2.2023Tokrat smo se odločili preveriti, kako kakovostno, varno in okusno je predpakirano goveje mleto meso, ki nam ga ponujajo na trgovskih policah. Na...

Že diši po prazničnem pecivu pri vas doma? Test silikonskih pekačev je pokazal, da ti piškotom in tortam lahko dodajo neželene snovi

7.12.2022Prednovoletni čas velja za vrhunec sezone pečenja najrazličnejših dobrot. Evropske potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele...

Test klimatskih naprav

5.12.2022Klimatske naprave so v prvi vrsti namenjene hlajenju in zaradi čedalje bolj vročih poletij so v marsikaterem gospodinjstvu nepogrešljive. V...

ZPStest – odlična zakladnica idej za darila

13.11.2022Predstavljeni izdelki so bili bodisi zmagovalci letošnjih testov bodisi so imeli najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto

8.9.2022Analizirali smo rezultate petih prehranskih testov, ki smo jih izvedli v zadnjih dveh letih in ugotovili, da lahko ob informiranemu nakupu petih...